The Southbourne Tax Group: Redovisning av halvsanningar

Oktober 2008: En rapport från en mäklarfirma på Satyam datorer ger en 'samla' rating, vilket innebär att den förväntar sig att beståndet att gå upp. Betyget baseras på företagets höga cash/marknaden cap baserat. Det IT-företaget hade rapporterat ett saldo av Rs 4.500 crore i slutet av räkenskapsåret 2007-08. Rapporten ger en ett år riktkurs på Rs 373 för beståndet. Lagret stänger Rs 273 dagen skrivs rapporten.

Januari 2009: Samma mäklarfirma släpper en hastigt-kompilerad rapport att avbryta den föregående rating. "Lågt Börsvärde, hög cash status som inte längre innehar," säger den. Den 7 januari 2009 medger grundare av Satyam datorer att blåsa kassa och banktillgodohavanden av Rs 5,040 crore, överdriva gäldenärers position (pengar lånade) av Rs 2,650 crore gentemot den faktiska siffran av Rs 490 crore och sekretessavtal eller underskattning av skulder värda Rs 1 230 crore.

Satyam redovisning bluff, en av de största i Indien, lämnade miljontals investerare i sticket, när aktien föll från Rs 179 till Rs 23 i en börsdagen.

Aktieanalytiker oförmåga att identifiera de "luckorna" i Satyam böcker och ring varning klockor visade sig vara kostsamma för investerare. Vetat investerare grunderna i läsning bokslut och tekniker som används av företag för att rapportera falska siffror, skulle de ha bett sin rådgivare några giltiga frågor om Satyam finanser.

Post a comment

Only the blog author may view the comment.